Ülkemizde alçının inşaat malzemesi olarak üretimi 90'lı yılların ortalarında yaygınlaşmıştır. 2000'li yılların başları ile birlikte alçı sektörü hızla büyümüş ve bugün 500 milyon TL değerinde bir sektör haline gelmiştir.

Ülke ekonomisine paralel olarak inşaat sektöründe görülen dönemsel yoğunluklar alçı sektöründeki talebi de doğrudan etkilemektedir.

Ülkemizin Alçı üretim geçmişinde, kamunun alçı sektörüne ilgisi hemen hemen hiç olmamıştır. Sadece çimento fabrikaları özelleştirilmeden önce kamunun alçıtaşı ocağı işlettiği dönemlerin olduğu bilinmektedir.

Alçı sektörü tamamen özel sektörün çabasıyla çeşitli ekonomik olumsuzluklara rağmen her yıl büyümesini sürdürmüştür.

Ülkemizde, Alçı ve Alçı Türevlerini Üreten belli başlı kuruluşlar:

ABS, Akasya, Alçısan, Alçıbay, All Alçı, Atışkan , Aymaş, Lafarge Dalsan Doğaner Alçı, Knauf , Dicle Alçı, Saint Gobain Rigips İnşaat sektörünün 2005 ve 2007 yılları arasında hızlı büyümesi sonucunda alçı sektörüne yeni yatırımcılar katılmıştır.

2015 yılında alçı üretim miktarının 5.650 milyon tonda kaldığı, 2016 yılında ise üretim miktarının az sayılabilir bir artışla 6.050 milyon tona çıkacağı tahmin edilmektedir. Türkiye'nin alçı ihracatı 2013 yılında 90 milyon dolar iken 2014 yılında 78 milyona gerilemiştir. 2015 yılı ihracat ise 85 milyon dolardır. Alçı ihracatı yaptığımız ülkeler arasında Ukrayna, Rusya Federasyonu ve Azerbaycan ilk sıralarda yer almaktadır.

İstihdam:

Sektörde yaklaşık 2700 personel istihdam edilmektedir. Ayrıca alçıtaşı ocakları da önemli sayıda istihdam sağlamaktadır. Sektörün sağladığı en büyük istihdam ise uygulama alanındadır. Sektörün dekorasyon, sıva ve alçı levha uygulamalarında ülke genelinde 100.000 kişiden fazla istihdam yarattığı bilinmektedir.

2016 Milyon Ton
Alçı4.0009004.900